Witaminy


Spośród szeregu rozlicznych rodzajów witamin, jakie są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu i utrzymaniu go w odpowiedniej kondycji warto wyróżnić witaminę C. Jej dzienne zapotrzebowanie określa się w przypadku osoby dorosłej na poziomie siedemdziesięciu pięciu miligramów. Jeżeli chodzi o ten rodzaj cennego składnika, to warto uważać, żeby nie doprowadzić do za dużego podgotowywania produktów zawierających tę substancję przede wszystkim z tego względu, że witamina C w wysokich temperaturach ulega zniszczeniu jej silnych właściwości pozytywnie wpływających na ludzki organizm.
Źródłem witaminy C są oczywiście warzywa i owoce. O tym, że mają go owoce cytrusowe takie jak przykładowo banany, kiwi czy pomarańcze oraz cytryny wie chyba każdy. Niemniej jednak niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje cała masa rozmaitych innych rodzajów witamin, w jakich jest dużo więcej tego wartościowego składnika niż w cytrusach. Mowa tu między innymi o kapustach – rozmaitych jej odmianach, surowej, kiszonej, czerwonej, włoskiej, ale także w warzywach takich jak kalafior czy też brukselka. Ponadto dużo tej cennej witaminy posiadają bakłażany, pomidory, czerwona zwłaszcza papryka oraz porzeczki, truskawki, jagody, agrest, żurawina, jeżyny i malina. Kolejnym rodzajem wartościowej witaminy dla naszego organizmu okazuje się witamina B1.
U dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie powinno wynieść nie więcej niż dwa miligramy. Pamiętajmy, że jest to bogaty składnik rozmaitych produktów zbożowych, zwłaszcza jeżeli chodzi o gruby przemiał, ale także występuje w owocach oraz warzywach, rybach, drożdżach i orzechach. Jest obecna również w roślinach strączkowych. WitaminaB2 natomiast powinna wynieść w skali dziennej około dwa i pół miligrama. Jest to witamina obecna w produktach zbożowych, warzywach, owocach i nabiale oraz jajkach. Dzięki niej nie dopuszczamy do nieestetycznego pękania ust w kącikach czyli zajadów. Witamina B6 natomiast występuje w roślinach strączkowych, w drożdżach, owocach i warzywach. Musimy ją mieć w ilości między 1,5 do 2 miligramy. Znacznie więcej bo od 15 do 20 miligramów potrzebujemy witaminy PP, jaka znajduje się zwłaszcza w rybach, w tym makreli, śledziu, ale też nabiale, warzywach w tym zwłaszcza korzennych typu marchewka.

Źródło: